Експериментът Facebook…

Зимата започнах един малък експеримент: направих си акаунт във Facebook. Исках да видя за какво точно става въпрос, защо всички са луднали по този и други подобни сайтове (и особено по този), какви толкова привлекателни услуги се предлагат от него.

Мисля да започна с извода:  моето супер скептично отношение преди да започна и в началото на „експеримента“ в крайна сметка се оказва супер оправдано, въпреки доброто ми желание да намеря полезно приложение на сайта, което да ме накара да го използвам редовно. Този сайт и услугите, предлагани от него и през него са почти на 100% загуба на време. Защо ли? По долу ще се опитам да споделя наблюденията си.

1. Приятели. Основа на този сайт е да си събереш набор от приятели. Да намериш още един начин, по-който да общуваш с хората, с които така или иначе общуваш често или постоянно. Да откриеш и се свържеш с хора, с които по една или друга причина не сте се чували и виждали отдавна и да възстановиш връзките си с тях. Да се запознаеш с нови хора, с които да си общуваш. Какво се получава?
Близките хора следят да напишеш или споделиш нещо интересно и евентуално да го коментират. Другите, тези с които не си контактуваш често, си траят. За случайните (за тях ще стане дума повече след малко) си е направо събитие ако драснат коментар.
Другото, което е много типично – повечето хора или влизат много рядко, или нямат навика да предизвикват диалог, а само разглеждат секция новини (нещата, които техните приятели са публикували).
Е, винаги ще се намери някой (за жените май е по-характерно, особено за тези отвъд океана) дето си няма друга работа освен да кисне по цял ден в Интернет и да пише майтапчийски коментари – евала на тези хора за усилието. Но те са толкова малко, че процентно са си кръгла нула.
В крайна сметка в един момент и аз реших, че няма смисъл да пиша каквото и да е, при положение, че я го видял някой, я не.

2. Участие в групи. Тази възможност на сайта като идея не е лоша. Само че се създават какви ли не групи (повечето безсмислени), които по същността си се оказват също толкова неефективни както работата с приятелите.

3. Почитател на… страници. Това по мое мнение е най-смислената възможност на сайта. Особено когато съответната страница се поддържа от субекта, на когото си почитател. По този начин се сдобиваш с почти навременна информация от различни източници на куп, без да се налага да ровиш различни информационни сайтове за да я получиш. Естествено и тук е пълно със страници без особен или никакъв смисъл, като например станах почитател на бира, и какво от това?…

4. Игри. Не можем да минем без забавления… Повечето игри са супер безсмислени и базирани на един и същ енджин, като са променени само текстовете към бутоните и връзките, но хората ги играят, и както установих – с особен хъс. Оказа се, че много хора, може би най-активната част от потребителите на сайта са играчите, те почти или изобщо не се интересуват от нищо друго в сайта освен от игрите. Създават и членуват в активни групи, коментират игрите – правила, стратегии, противници, които ги дразнят, някои се опитват да се изявяват като лидери на останалите…
Направих си лек експеримент като добавих накуп като приятели наколко играчи в една игра (за да сме от един отбор трябва да сме приятели). В следващите седмици постоянно получавах по няколко нови покани за приятелство на ден, с цел да станем съотборници в играта…и още получавам. Въпреки, че официално не съм се записвал в списък за набиране на съотборници за играта (а такъв има, и точно от него добавих първите няколко случайни приятели) имам чувството, че съм в него!
Като цяло игрите са леки и ненатоварващи. Ако човек си хареса няколко игри ще открие, че са добър начин за 5 минутно разтоварване от мисловна дейност.

5. Тестове. По-голяма тъпотия от това май не съм открил в сайта. Самият сайт предлага приложение всеки сам да създава какъвто тест си поиска. Освен това има куп външни приложения, предлагащи тестове. В повечето случаи тестовете са глупави или безсмислени. Още едно средство за убиване на време. Но забелязах, че някои хора се пристрастяват.Не съм ги питал дали от скука или просто се увличат повече.

6. Други приложения. В сайта има и всякакви други приложения – хороскоп, песен на профила, библиотека, фонотека, приложения за изпращане на виртуални подаръци, картички и други дреболии. Много от тях, включително и игрите имат за цел освен развлечение на потребителя и печалба за притежателя им, реална печалба. И ако за нас използването на кредитна карта за харчене в един такъв сайт е необичайно и прахосване на пари на вятъра, то има страни, в които хората го правят. И защо не, какъв по-добър начин да си харчиш излишните пари освен за забавление, стига да ги имаш и да прецениш, че инвестицията (забавлението) си струва парите. Аз лично не открих приложение, което би могло да ме накара да вложа реални пари в него. Болшинството дори не могат да задържат вниманието ми към тях за постоянно, а след първоначалното им преглеждане от любопитство ги премахвах от профила си.

Накрая да не забравя да споделя негативното ми мнение за начина, по-който се променя интерфейса на сайта. Имам чувството, че след всяка нова промяна той става все по-труден и неудобен за „работа“, но собствениците на сайта си знаят най-добре.

/ Автор: К. / понеделник, 22 юни 2009 / Общи / Bookmark / Trackback /

Comments are closed.